Päästömittaus katsastuksessa

Päästömittauksella valvotaan ajoneuvon ympäristökuormitusta. Katsastuksessa tehtävän päästömittauksen mittaustavat ja raja-arvot määrittelee Traficom. Päästömittaus on siis lakisääteinen osa katsastusta. Päästömittauksen mittaustapa vaihtelee käytettävän polttoaineen, ajoneuvon iän ja käyttöönottopäivän mukaan. Katso sivun lopusta, miten päästömittaus suoritetaan millekin autolle. Päästömittaus on katsastuksessa aina samanhintainen teknisestä mittaustavasta riippumatta. Päästömittauksen saat katsastuksen yhteydessä kaikilta toimipisteiltämme

Tarvitseeko päästömittaus tehdä aina katsastuksessa?

Päästömittaus tarvitsee tehdä katsastuksen yhteydessä. Jos päästömittaus on tehty etukäteen esim. huollossa tai korjaamolla, todistus päästömittauksesta on oltava mukana katsastuksessa. Päästömittaustodistus on esitettävä katsastukseen ilmoittautuessa.  Päästömittaus on voimassa 3 kk mittauspäivästä. Katso sivun alaosan listauksesta, miten päästömittaus tehdään millekin ajoneuvolle.

OBD-mittaus katsastuksessa

Katsastuksessa OBD-mittauksessa tarkistetaan moottorinohjainlaitteen tallentamat vikakoodit sekä osajärjestelmien testauksen suorittaminen. Tarkastus suoritetaan diagnoositesterillä. Vikakoodit ilmaisevat järjestelmässä olevat viat. Jos OBD-mittauksessa ei havaita päästöihin vaikuttavia vikakoodeja mittaus on suoritettu hyväksytysti. OBD-mittaus on osa päästömittausta ja on osalle autoista ainoa toimenpide, joka päästömittauksessa tehdään.

Katsastuspaketti sisältää määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen

Katsastuspaketti sisältää määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen yhtenä palveluna. Tämän lisäksi ei tule muita kustannuksia. Katsastuspaketti sisältää siis kaiken onnistuneeseen katsastukseen tarvittavan. Huom! Sähköautot katsastetaan katsastuspaketin hinnalla. Vaikka sähköautoille ei tarvitse tehdä päästömittausta, niissä on katsastuksessa tarkastuskohteita, joita ei polttomoottorisissa ajoneuvoissa ei ole. Sähköautojen katsastuksessa huomioidaan sähköauton akun ja virtakaapeloinnin silmämääräinen kunto ja kiinnitys sekä tiettyjen sähköajoneuvojen turvalliseen käyttöön liittyvien ilmaisimien ja merkkivalojen toiminta.

Kaasuvuotomittaus kaasuautoille

Kaasuvuotomittaus tehdään katsastuksessa kaasua käyttäville ajoneuvoille. Kaasuvuotomittaus sisältyy määräaikaiskatsastuksen hintaan. Mittaus suoritetaan kaasuvuodonilmaisimella ja mittauksen tarkastuskohteita on kaasupullo ja polttoaineletkut vuotojen varalta. Kaasuautoille tehdään katsastuksessa myös normaali päästömittaus. Katso sivun alaosasta miten päästömittaus suoritetaan millekin ajoneuvolle.

Huom! Kaasua (CNG) käyttävä ajoneuvo on pystyttävä mittaamaan kaasulla. Huolehdithan, että ajoneuvossa on kaasua tankissa, jotta kaasuvuotomittaus voidaan tehdä katsastuksessa.

 

Sähköauto katsastetaan katsastuspaketin hinnalla

Sähköautot katsastetaan katsastuspaketin hinnalla. Katsastuksessa sähköautoille ei tarvitse tehdä päästömittausta mutta niissä on tarkastuskohteita, joita polttomoottorisissa ajoneuvoissa ei ole. Sähköautojen katsastuksessa huomioidaan sähköauton akun ja virtakaapeloinnin silmämääräinen kunto ja kiinnitys sekä tiettyjen sähköajoneuvojen turvalliseen käyttöön liittyvien ilmaisimien ja merkkivalojen toiminta.

Kuinka päästömittaus suoritetaan eri ajoneuvoista

Tiedot koskevat vain alle 3500 kg henkilö- ja pakettiautoja, kevyitä ja raskaita nelipyöriä (L6e ja L7e ajoneuvot) ja T-luokan ajoneuvoja. Jos ajoneuvo on hybridi tai siinä on Range Extender -moottori, autolle tarvitsee tehdä katsastuksessa myös päästömittaus.

Käyttövoima tai moottoriAjoneuvon käyttöönottoTekninen mittaustapa
BensiiniEnnen vuotta 1978Ei tehdä päästömittausta
Bensiini1978 – 2001Pakokaasumittaus
Bensiini2001 ja uudemmat mutta yli 10 vuotta vanhatOBD- ja pakokaasumittaus
BensiiniAlle 10 vuotta vanhatOBD-mittaus
DieselEnnen vuotta 1980Ei tehdä savutusmittausta
Diesel1980 – 31.8.2016Savutusmittaus
Diesel1.9.2016 ja uudemmatOBD-mittaus
Etanoli / CNGKs. bensiini tai diesel
Hybridi / Range ExtenderKs. bensiini tai diesel
SähköEi tehdä päästömittausta. Huom! Sähköautot katsastetaan katsastuspaketin hinnalla.
VetyEi tehdä päästömittausta
MoottoripetroliEi tehdä päästömittausta
WankelmoottoriEi tehdä päästömittausta
Kaksitahtinen bensiinimoottoriEi tehdä päästömittausta