Määräaikaiskatsastus

Suomessa yksityiskäytössä olevat henkilö- ja pakettiautot määräaikaiskatsastetaan ensimmäisen kerran viimeistään neljän vuoden ikäisenä ja sen jälkeen enintään kahdenvuoden välein, kunnes auton käyttöönotosta on kulunut kymmenen vuotta. Yli kymmenen vuotiaille autoille katsastus tehdään vuosittain. Luvanvaraisessa käytössä olevien autojen katsastukset tehdään vuosittain käyttöönotosta alkaen.

Katsastusaika määräytyy uudella autolla ensimmäisellä kerralla käyttöönottopäivän mukaan ja sen jälkeen katsastuspäivän mukaan. Lue lisää katsastusajoista.

1. Mihin mennessä auto on katsastettava?

Auton katsastuksessa on tärkeää tietää viimeinen päivä, jolloin auto on viimeistään katsastettava. Auton saa tuoda katsastukseen koska tahansa ennen viimeistä päivää. Tarkista mihin mennessä auto on katsastettava. Voit myös kääntyä osaavan henkilökuntamme puoleen kaikissa katsastukseen liittyvissä asioissa.

2. Varaa katsastusaika netistä tai soita meille. Voit tulla myös varaamatta aikaa

Varaa aika lähimmälle HelppoKatsastus-asemalle. Ajanvarauksella saat katsastuksen parhaalla hinnalla, etkä joudu odottamaan katsastusasemalla. Valitse ajanvarauksessa määräaikaiskatsastus päästömittauksella tai ilman. Päästömittaus on osa katsastusta ja tehtävä ellei päästömittausta ole suoritettu esimerkiksi korjaamolla etukäteen. Tehdystä päästömittauksesta tulee esittää todistus katsastukseen saapuessa.

3. Varmista, että olet maksanut autoasi koskevat ajoneuvoverot ja liikennevakuutusmaksut

Katsastus voidaan aloittaa vaikka auton verot tai vakuutukset eivät olisi maksettu, mutta ajoneuvon verot ja vakuutusmaksut tulee olla maksettu ennen katsastuksen hyväksymistä. Voit tarkastaa kätevästi Traficomin sivulta maksutiedot. Ajoneuvoveron maksamisesta hyväksytään todisteeksi arkistointitunnuksella varustettu kuitti. Maksamattomista vakuutusmaksuista tarvitaan vakuutusyhtiöiltä todistus.

4. Tarkista etukäteen valojen toimivuus ja aja moottori lämpimäksi

Myös rengaspaineet on hyvä tarkistaa ennen katsastusta ja käyttää jarruja muutaman kerran voimakkaasti turvallisessa paikassa. Tarkasta vielä, että tuulilasinpesunestesäiliössä on nestettä. Lue lisää miten katsastukseen kannattaa valmistautua.

5. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin

Kokosimme katsastukseen liittyvät usein kysytyt kysymykset yhdelle sivulle.  Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.