Määräaikaiskatsastus

Suomessa yksityiskäytössä olevat henkilö- ja pakettiautot määräaikaiskatsastetaan ensimmäisen kerran viimeistään neljän vuoden ikäisenä ja sen jälkeen enintään kahdenvuoden välein, kunnes auton käyttöönotosta on kulunut kymmenen vuotta. Yli kymmenen vuotiaille autoille katsastus tehdään vuosittain. Luvanvaraisessa käytössä olevien autojen katsastukset tehdään vuosittain käyttöönotosta alkaen.

Katsastusaika määräytyy uudella autolla ensimmäisellä kerralla käyttöönottopäivän mukaan ja sen jälkeen katsastuspäivän mukaan. Lue lisää katsastusajoista.

Milloin auto on katsastettava?

Auton katsastuksessa on tärkeää tietää viimeinen päivä, jolloin auto on viimeistään katsastettava. Auton saa tuoda katsastukseen koska tahansa ennen viimeistä päivää. Tarkista HelppoKatsastuksen sivuilta mihin mennessä auto on katsastettava. Tarvitset vain antaa rekisterinumeron ja sähköpostiosoitteen. Voit myös kääntyä osaavan henkilökuntamme puoleen kaikissa katsastukseen liittyvissä asioissa.

Varaa katsastusaika netistä tai soita meille. Voit tulla myös varaamatta aikaa

Varaa aika lähimmälle HelppoKatsastus-asemalle. Ajanvarauksella saat katsastuksen parhaalla hinnalla, etkä joudu odottamaan katsastusasemalla. Valitse ajanvarauksessa määräaikaiskatsastus päästömittauksella tai ilman. Päästömittaus on osa katsastusta ja tehtävä ellei päästömittausta ole suoritettu esimerkiksi korjaamolla etukäteen. Tehdystä päästömittauksesta tulee esittää todistus katsastukseen saapuessa. Ajanvaraus on helppo ja nopea, varauksen tekeminen ei vie kuin 2 min aikaa.

Askarruttaako auton katsastus? Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin

Kokosimme katsastukseen liittyvät usein kysytyt kysymykset kätevästi yhdelle sivulle.  Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin. Auton läpimenoon voi itse vaikuttaa. Kannattaa tarkastaa helposti tarkastettavat kohteet kuten auton ajovalot ja renkaiden riittävä urasyvyys ennen katsastusta. Lue lisää miten katsastukseen kannattaa valmistautua. Katsastuksessa ajoneuvon liikenneturvallisuus ja ympäristökuorma tarkistetaan. Voit myös kääntyä ammattitaitoisen henkilökuntamme puoleen kaikissa katsastukseen liittyvissä asioissa.

Varmista, että olet maksanut autoasi koskevat ajoneuvoverot ja liikennevakuutusmaksut

Katsastus voidaan aloittaa vaikka auton verot tai vakuutukset eivät olisi maksettu, mutta ajoneuvon verot ja vakuutusmaksut tulee olla maksettu ennen katsastuksen hyväksymistä. Voit tarkastaa kätevästi Traficomin sivulta maksutiedot. Ajoneuvoveron maksamisesta hyväksytään todisteeksi arkistointitunnuksella varustettu kuitti. Maksamattomista vakuutusmaksuista tarvitaan vakuutusyhtiöiltä todistus.