Määräaikaiskatsastus

Suomessa yksityiskäytössä olevat henkilö- ja pakettiautot määräaikaiskatsastetaan ensimmäisen kerran viimeistään neljän vuoden ikäisenä ja sen jälkeen enintään kahdenvuoden välein, kunnes auton käyttöönotosta on kulunut kymmenen vuotta. Yli kymmenen vuotiaille autoille katsastus tehdään vuosittain. Luvanvaraisessa käytössä olevien autojen katsastukset tehdän vuosittain käyttöönotosta alkaen.

Katsastusaika määräytyy uudella autolla ensimmäisellä kerralla käyttöönottopäivän mukaan ja sen jälkeen katsastuspäivän mukaan. Lisää katsastusajoista voi lukea tästä.

1.Varmista, että olet maksanut autoasi koskevat ajoneuvoverot ja liikennevakuutusmaksut.

Katsastus voidaan aloittaa vaikka auton verot tai vakuutukset eivät olisi maksettu, mutta ajoneuvon verot ja vakuutusmaksut tulee olla maksettu ennen katsastuksen hyväksymistä. Voit tarkastaa kätevästi Traficomin sivulta maksutiedot. Ajoneuvoveron maksamisesta hyväksytään todisteeksi arkistointitunnuksella varustettu kuitti. Maksamattomista vakuutusmaksuista tarvitaan vakuutusyhtiöiltä todistus.

2. Varaa katsastusaika netistä tai soita meille. Voit tulla myös varaamatta aikaa.

Varaa aika lähimmälle HelppoKatsastus-asemalle. Ajanvarauksesta näet, koska autosi on seuraavan kerran viimeistään katsastettava. Ajanvarauksella saat katsastuksen parhaalla hinnalla, etkä joudu odottamaan katsastusasemalla. Valitse ajanvarauksessa määräaikaiskatsastus päästömittauksella tai ilman. Päästömittaus on osa katsastusta ja tehtävä ellei päästömittausta ole suoritettu esimerkiksi korjaamolla etukäteen. Tehdystä päästömittauksesta tulee esittää todistus katsastukseen saapuessa.

3. Tarkista etukäteen valojen toimivuus ja aja moottori lämpimäksi

Myös rengaspaineet on hyvä tarkistaa ennen katsastusta ja käyttää jarruja muutaman kerran voimakkaasti turvallisessa paikassa. Tarkasta vielä, että tuulilasinpesunestesäiliössä on nestettä. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.