Opas katsastukseen

Katsastukseen valmistautuminen on helppoa. Valmistautuminen kannattaa, koska sillä voi parantaa mahdollisuutta hyväksyttyyn katsastuspäätökseen. Auton saa tuoda katsastukseen myös muu henkilö kuin rekisteriin merkattu omistaja tai haltija.

Tarkasta verot ja vakuutukset

Varmista ennen katsastukseen saapumista, että olet maksanut auton ajoneuvoveron ja vakuutusmaksut. Puutteet ajoneuvoveron suorittamisessa, tai vakuutusmaksun maksamatta jättäminen eivät estä katsastuksen aloittamista, mutta hyväksyttyä päätöstä ei voi saada, ennenkuin katsastaja on saanut todettua näidenkin asioiden olevan kunnossa. Verojen ja vakuutusten puutteiden takia keskenjäänyt katsastus tulee saattaa loppuun maksullisella jälkitarkastuksella.

Ajoneuvoveron voi kätevästi tarkastaa Traficomin asiointi-palvelusta. Jos olet maksanut ajoneuvoveron myöhässä, eikä maksutieto ole vielä ehtinyt päivittyä järjestelmään, ota katsastukseen mukaan tosite maksusta.  Ajoneuvoveron maksu yleensä kuittaantuu Traficomin järjestelmään kahden päivän kuluessa.

Vakuutusasioissa auttavat vakuutusyhtiöt.  Jos vakuutusmaksu on myöhästynyt ja Traficomin järjestelmään on päätynyt tästä merkintä, tarvitset vakuutusyhtiöltä todistuksen katsastusta varten, sillä katsastaja ei pääse tarkistamaan puuttuvaksi ilmoitetun vakuutusmaksun suuruutta, eikä siksi voi kelpuuttaa pelkkää maksukuittia todistuksena.

Liikennekäytöstä poistetuille autoille on varattava aika katsastukseen

Jos auto on liikennekäytöstä poistettuna, auton saa tuoda katsastukseen vain jos sille on etukäteen varattu aika, tai autolle on hankittu siirtolupa. Edellytyksenä siirtämiselle on, että autossa on kilvet ja olemassa oleva liikennevakuutus.

Voit tehdä kätevästi liikennekäyttöön oton tai poiston Traficomin asiointi -sivuilla. Liikennekäytöstä poistetun auton saa ajaa katsastuksesta myös suorinta reittiä takaisin säilytyspaikkaan ottamatta autoa liikennekäyttöön.

Onnistuuko auton katsastus ilman rekisteriotetta?

Auton katsastus voidaan suorittaa ilman rekisteriotetta tai katsastustodistusta. Rekisteriotteella tarkoitetaan rekisteröintitodistuksen  teknistä osaa, jossa on auton tekniset tiedot. Rekisteritodistuksen teknistä osaa ei tarvitse pitää mukana autossa kotimaan liikenteessä. Katsastustodistukselle on merkattu edellisellä katsastuskäynnillä havaitut viat ja katsastuspäätös. Kun auto on katsastettu hyväksytysti, saat mukaasi uuden rekisteriotteen ja katsastustodistuksen. Suosittelemme pitämään molemmat paperit auton hansikaslokerossa.

Jos auton katsastuspäätös on hylätty, tulee viat sisältävä katsastustodistus esittää jälkitarkastuksen yhteydessä, jotta katsastaja voi tarkistaa havaittujen vikojen korjaukset.

Ennen katsastusta

Auton valot on helppo tarkastaa ennen katsastukseen saapumista. Helpointa on käyttää apuna toista henkilöä tai vaihtoehtoisesti vaikkapa heijastavaa näyteikkunaa josta jarruvalojenkin toiminnan voi nähdä.  Kaikkien auton valojen on toimittava katsastuksessa. Yleisimpiä autoilijalta huumaamatta jääviä valovikoja ovat toimimattomat rekisterikilven valot, etuparkkivalot ja usealla polttimolla varustettujen takavalojen jokin osa. Melko yleinen vika on myöskin väärään asentoo paikalleen asetettu ajovalon polttimo.

Turvalliset renkaat ovat liikenneturvallisuuden a ja o. Kesärenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 mm, ja talvirenkaiden 3,0 mm. Nastarenkaissa ei saa olla nastojen määrässä yli 25 prosentin heittoa pienimmän ja suurimman nastamäärän välillä. Auton saa tuoda myös kesällä katsastukseen talvirenkailla, kunhan matka katsastusasemalle ei ylitä 20 kilometriä. Tarkista myös renkaiden ilmanpaineet.

Moottori on hyvä ajaa lämpimäksi ennen katsastukseen saapumista. Lämpimäksi ajettu moottori helpottaa päästömittauksen tekemistä. Pakokaasumittauksessa testataan auton aiheuttamaa ympäristö-kuormaa ja testituloksen tulee olla Traficomin raja-arvojen sisällä. Jos päästömittaus on tehty huollossa ennen katsastusta, ota mukaasi todistus päästömittauksesta. Mittaus on voimassa kolme kuukautta mittauspäivästä.

Kokeile jarruja turvallisessa paikassa ennen katsastusta. Jarrujen käyttö parantaa niiden toimintaa. Myös seisontajarrua kannattaa kokeilla kevyesti. Katsastuksessa kiinnitetään huomiota jarrujen tehoon, tasaisuuteen sekä jarrutusjärjestelmän kuntoon.