Opas katsastukseen

Varaa aikaKatsastukseen valmistautuminen on helppoa. Valmistautuminen kannattaa koska voit vaikuttaa katsastuspäätökseen positiivisesti. Auton saa tuoda katsastukseen myös muu henkilö kuin rekisteriin merkattu omistaja tai haltija.

Tarkasta verot ja vakuutukset

Varmista ennen katsastukseen saapumista, että olet maksanut auton ajoneuvoveron ja vakuutusmaksut. Huom. Puutteet ajoneuvoveron suorittamisessa, tai vakuutusmaksun maksamatta jättäminen eivät estä auton katsastusta. Ajoneuvoveron voi kätevästi tarkastaa Trafin asiointi-palvelusta. Jos olet maksanut ajoneuvoveron myöhässä, ota katsastukseen mukaan tosite maksusta. Ajoneuvoveron maksu kuittaantuu Trafin järjestelmään kahden päivän kuluessa. Vakuutusasioissa sinua auttavat vakuutusyhtiösi. Jos vakuutusmaksu on myöhästynyt, tarvitset vakuutusyhtiöltä todistuksen katsastukseen.

Liikennekäytöstä poistetuille autoille on varattava aika katsastukseen

Jos autolle on tehty liikennekäytöstä poisto. Auton saa tuoda katsastukseen vain jos sille on etukäteen varattu aika, tai autolle on hankittu siirtolupa. Edellytyksenä siirtämiselle on, että autossa on kilvet ja olemassa oleva liikennevakuutus. Voit tehdä kätevästi liikennekäyttöön oton tai poiston Trafin asiointi -sivuilla.

Onnistuuko auton katsastus ilman rekisteriotetta?

Auton katsastus voidaan suorittaa ilman rekisteriotetta tai katsastustodistusta. Rekisteriotteella tarkoitetaan rekisteröintitodistuksen teknistä osaa, jossa on auton tekniset ja omistustiedot. Rekisteritodistuksen teknistä osaa ei tarvitse pitää mukana autossa kotimaassa ajattaessa. Katsastustodistukselle on merkattu edellisellä katsastuskäynnillä havaitut viat. Kun auto on katsastettu hyväksytysti, saat mukaasi uuden rekisteriotteen ja katsastustodistuksen. Suosittelemme pitämään molemmat paperit auton hansikaslokerossa.

Ennen katsastusta

Auton valot on helppo tarkastaa ennen katsastukseen saapumista. Jos apunasi ei ole toista henkilöä, auton valot voi tarkistaa parkkipaikalla, jossa on ikkunalasi lähellä. Näin pystyt yksin tarkastamaan helposti auton ajovalot. Kaikkien auton valojen on toimittava katsastuksessa. Muista myös tarkistaa rekisterikilven valot takana.

Turvalliset renkaat ovat liikenneturvallisuuden a ja o. Kesärenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 mm, ja talvirenkaiden 3 mm. Nastarenkaissa ei saa olla nastojen määrässä yli 25 prosentin heittoa pienimmän ja suurimman nastamäärän välillä. Auton saa tuoda myös kesällä katsastukseen talvirenkailla, kunhan matka katsastusasemalle ei ylitä 20 kilometriä. Tarkista myös renkaiden ilmanpaineet.

Moottori on hyvä ajaa lämpimäksi ennen katsastukseen saapumista. Lämpimäksi ajettu moottori helpottaa päästömittauksen tekemistä. Pakokaasumittauksessa testataan auton aiheuttamaa ympäristö-kuormaa ja testituloksen tulee olla Trafin raja-arvojen sisällä. Jos päästömittaus on tehty huollossa ennen katsastusta, ota mukaasi todistus päästömittauksesta. Mittaus on voimassa kolme kuukautta mittauspäivästä.

Kokeile jarruja turvallisessa paikassa ennen katsastusta. Jarrujen käyttö parantaa niiden toimintaa. Myös seisontajarrua kannattaa kokeilla kevyesti. Katsastuksessa kiinnitetään huomiota jarrujen tehoon, tasaisuuteen sekä jarrutusjärjestelmän kuntoon.

Lue lisää katsastusoppaasta.