Opas katsastukseen

Katsastukseen valmistautuminen on helppoa. Valmistautuminen kannattaa, koska sillä voi parantaa mahdollisuutta hyväksyttyyn katsastuspäätökseen. Auton saa tuoda katsastukseen myös muu henkilö kuin rekisteriin merkattu omistaja tai haltija.

 

 

Milloin on sopiva aika katsastaa auto?

Auton voi tuoda katsastukseen nykyisin milloin tahansa ennen viimeistä päivää. Auton katsastusväli on ns. rullaava, eli seuraavan katsastuksen ajankohta siirtyy, jos auto tuodaan katsastukseen yli 30 päivää ennen viimeistä päivää tai viimeisen päivän jälkeen. Voit tarkastaa oman auton viimeisen katsastuspäivän HelppoKatsastuksen sivuilta. Tarvitset vain rekisterinumeron ja sähköpostiosoitteen, kerromme mihin mennessä auto pitää katsastaa.

Muista verot ja vakuutukset

Varmista ennen katsastukseen saapumista, että olet maksanut auton ajoneuvoveron ja vakuutusmaksut. Puutteet ajoneuvoveron suorittamisessa, tai vakuutusmaksun maksamatta jättäminen eivät estä katsastuksen aloittamista, mutta hyväksyttyä päätöstä ei voi saada, ennen kuin katsastaja on saanut todettua näidenkin asioiden olevan kunnossa. Verojen ja vakuutusten puutteiden takia kesken jäänyt katsastus tulee saattaa loppuun maksullisella jälkitarkastuksella.

Ajoneuvoveron voi kätevästi tarkastaa Traficomin palvelusta. Jos olet maksanut ajoneuvoveron myöhässä, eikä maksutieto ole vielä ehtinyt päivittyä järjestelmään, ota katsastukseen mukaan tosite maksusta.  Ajoneuvoveron maksu yleensä kuittaantuu Traficomin järjestelmään kahden päivän kuluessa.

Vakuutusasioissa auttavat vakuutusyhtiöt.  Jos vakuutusmaksu on myöhästynyt ja Traficomin järjestelmään on päätynyt tästä merkintä, tarvitset vakuutusyhtiöltä todistuksen katsastusta varten, sillä katsastaja ei pääse tarkistamaan puuttuvaksi ilmoitetun vakuutusmaksun suuruutta, eikä siksi voi kelpuuttaa pelkkää maksukuittia todistuksena.

Onnistuuko auton katsastus ilman rekisteriotetta tai katsastustodistusta?

Auton katsastus voidaan suorittaa ilman rekisteriotetta tai katsastustodistusta. Rekisteriotteella tarkoitetaan rekisteröintitodistuksen teknistä osaa, jossa on auton omistus- ja tekniset tiedot. Rekisteritodistuksen teknistä osaa ei tarvitse pitää mukana autossa kotimaan liikenteessä. Katsastustodistukselle on merkattu edellisellä katsastuskäynnillä havaitut viat ja katsastuspäätös. Kun auto on katsastettu hyväksytysti, saat mukaasi uuden rekisteriotteen ja katsastustodistuksen. Suosittelemme pitämään molemmat paperit auton hansikaslokerossa.

Jos auton katsastuspäätös on hylätty, tulee viat sisältävä katsastustodistus esittää jälkitarkastuksen yhteydessä, jotta katsastaja voi tarkistaa havaittujen vikojen korjaukset.

Tarvitsenko autolle päästömittauksen?

Päästömittaus on osa määräaikaiskatsastusta. Päästömittaus on lakisääteinen ajoneuvolle tehtävä mittaus, ja se on tehtävä katsastuksessa kaikille polttomoottorisille ajoneuvoille, ellei ajoneuvoa ole käyttöönotettu ennen vuotta 1978 (bensiinikäyttöiset) tai vuotta 1980 (dieselkäyttöiset).

Päästömittauksella valvotaan ajoneuvon ympäristökuormaa. Päästömittauksen tekninen mittaustapa vaihtelee käytettävän polttoaineen, käyttöönottopäivämäärän ja auton iän mukaan. Päästömittaus suoritetaan mittaamalla päästöarvot pakokaasusta tai OBD-testillä, tai molemmista.

Katsastuspaketti sisältää määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen yhtenä palveluna. Huom! Sähköautot katsastetaan katsastuspaketin hinnalla. Katsastuksessa sähköautoille ei tarvitse tehdä päästömittausta mutta niissä on tarkastuskohteita, joita polttomoottorisissa ajoneuvoissa ei ole. Sähköautojen katsastuksessa huomioidaan sähköauton akun ja virtakaapeloinnin silmämääräinen kunto ja kiinnitys sekä tiettyjen sähköajoneuvojen turvalliseen käyttöön liittyvien ilmaisimien ja merkkivalojen toiminta.

Jos päästömittaus on suoritettu etukäteen esim. korjaamolla, mittauksesta tulee esittää mittaustodistus katsastukseen ilmoittautuessa. Mittaustodistus on voimassa kolme kuukautta mittauspäivästä.

Lue lisää päästömittauksesta.

Mitä kannattaa tarkistaa ennen katsastusta?

Auton valot on helppo tarkastaa ennen katsastukseen saapumista. Helpointa on käyttää apuna toista henkilöä tai vaihtoehtoisesti vaikkapa heijastavaa näyteikkunaa, josta jarruvalojenkin toiminnan voi nähdä.  Kaikkien auton valojen on toimittava katsastuksessa. Yleisimpiä autoilijalta huumaamatta jääviä valovikoja ovat toimimattomat rekisterikilven valot, etuparkkivalot ja usealla polttimolla varustettujen takavalojen jokin osa. Melko yleinen vika on myöskin väärään asentoon paikalleen asetettu ajovalon polttimo.

Turvalliset renkaat ovat liikenneturvallisuuden a ja o. Kesärenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 mm, ja talvirenkaiden 3,0 mm. Nastarenkaissa ei saa olla nastojen määrässä yli 25 prosentin heittoa pienimmän ja suurimman nastamäärän välillä. Auton saa tuoda myös kesällä katsastukseen talvirenkailla, kunhan matka katsastusasemalle ei ylitä 20 kilometriä. Tarkista myös renkaiden ilmanpaineet.

Moottori on hyvä ajaa lämpimäksi ennen katsastukseen saapumista. Lämpimäksi ajettu moottori helpottaa päästömittauksen tekemistä. Pakokaasumittauksessa testataan auton aiheuttamaa ympäristökuormaa ja testituloksen tulee olla Traficomin raja-arvojen sisällä.

Kokeile jarruja turvallisessa paikassa ennen katsastusta. Jarrujen käyttö parantaa niiden toimintaa. Myös seisontajarrua kannattaa kokeilla kevyesti. Katsastuksessa kiinnitetään huomiota jarrujen tehoon, tasaisuuteen sekä jarrutusjärjestelmän kuntoon.

Kokosimme usein kysyttyjä kysymyksiä yhdelle sivulle käteväksi tietopaketiksi. Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Liikennekäytöstä poistetuille autoille on varattava aika katsastukseen

Jos auto on liikennekäytöstä poistettuna, auton saa tuoda katsastukseen vain jos sille on etukäteen varattu aika, tai autolle on hankittu siirtolupa. Edellytyksenä siirtämiselle on, että autossa on kilvet ja olemassa oleva liikennevakuutus.

Voit tehdä kätevästi liikennekäyttöön oton tai poiston Traficomin asiointi -sivuilla. Liikennekäytöstä poistetun auton saa ajaa katsastuksesta myös suorinta reittiä takaisin säilytyspaikkaan ottamatta autoa liikennekäyttöön.

Varaa aika katsastukseen tai aja lähimmälle HelppoKatsastus-asemalle

Voit varata ajan katsastukseen helposti netistä tai aja lähimmälle HelppoKatsastus-asemalle. Varaamalla ajan saat parhaan katsastushinnan, vältät turhan jonottamisen ja odottamisen katsastusasemalla. Ajanvaraus on helppoa ja vie vain 2 min aikaa. Drive-In hintammekaan eivät kalpene vertailussa, joten ajanvaraus ei ole pakollista.  Ajanvarauspalvelumme palvelee numerossa 029 19 2020 kaikissa katsastukseen liittyvissä asioissa.