Usein kysytyt kysymykset (UKK)
Kokosimme yhteen yhdelle sivulle usein kysytyt kysymykset. Tältä sivulta löytyy vastauksia kaikenlaisiin katsastukseen ja autoiluun liittyviin kysymyksiin.
Onko HelppoKatsastus kotimainen yritys?
HelppoKatsastus on kotimainen ja luotettava katsastusasema. Tarjoamme asiakaslähtöistä katsastuspalvelua vaivattomammin, edullisemmin ja laadukkaammin. Olemme katsastusalan kotimainen haastaja ja panostamme aktiivisesti asiakaspalveluun. Lue lisää HelppoKatsastuksesta.
Milloin auto pitää katsastaa?
Tarkista auton seuraava katsastusajankohta HelppoKatsastuksen sivuilta tästä linkistä. Auton seuraava katsastusaika selviää myös edellisen katsastuksen katsastustodistukselta tai rekisteriotteelta.
Auton voi myös katsastaa milloin tahansa ennen rekisteriotteelle merkittyä viimeistä päivää. Lue lisää katsastusajan määräytymisestä.
Tarvitseeko päästömittaus tehdä joka katsastuksessa?
Päästömittaus on osa katsastusta. Päästömittauksessa ajoneuvosta mitataan lakisääteiset päästömittaukset. Teknisesti päästömittaus suoritetaan vain polttomoottorikäyttöisistä ajoneuvoista, joista päästömittaus suoritetaan mittaamalla pakokaasupäästöt pakoputkesta, OBD-mittauksella tai molemmista. Päästömittaus on samanhintainen auton iästä, käytettävästä polttoaineesta tai päästömittauksen teknisestä mittaustavasta riippumatta.
Päästömittaus on suoritettava katsastuksen yhteydessä, jos ajoneuvo on bensiinikäyttöinen ja käyttöönotettu 1978 tai sen jälkeen, tai ajoneuvo on dieselkäyttöinen ja käyttöönotettu 1980 tai sen jälkeen. Alle 10-vuotiaista bensiinikäyttöisisistä autoista päästömittaus tehdään lukemalla vikakoodit OBD-lukijalla, kuin myös 1.9.2016 tai sen jälkeen käyttöönotetuista dieselkäyttöisistä autoista.
Jos päästömittaus on suoritettu etukäteen esim. korjaamolla, päästömittauksesta tulee esittää todistus katsastukseen ilmoittautumisen yhteydessä. Päästömittaus on voimassa 3kk mittauksesta. Huom! Sähköautot katsastetaan katsastuspaketin hinnalla.
Miten varaan ajan katsastukseen?
Voit varata ajan katsastukseen netissä. Ajanvarauspalvelu on avoinna kellon ympäri. Voit varata meiltä ajan helposti soittamalla numeroon 029 19 2020.
Onko ajanvaraus pakollinen katsastuksessa?
Meille voit tulla katsastukseen myös aikaa varaamatta. Ajanvarauksella saat katsastuksen parhaalla hinnalla, vältät turhan jonotuksen ja odottamisen katsastusasemalla. Voit varata ajan helposti netistä tai puhelimitse. Ajanvarauspalvelumme auttaa numerossa 029 19 2020.
Mitkä maksutavat käy HelppoKatsastuksessa?
Voit maksaa katsastuksen verkossa tai katsastusasemalla katsastukseen ilmoittautuessa. Meillä käy maksutapana yleisimmät maksukortit ja käteinen. Dinersin ja Amexin kortit eivät käy.
Katsastuksen voi maksaa myös verkossa katsastusaikaa varatessa. Huomioithan, että kaikki tarjoukset ja alennukset huomioidaan katsastusasemalla maksettaessa.
Ostin tai myin autoni. Mistä saan rekisteröintipalvelua?
Rekisteröintipalveluilla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla esim. auton saa rekisteröityä omille nimille ostamisen jälkeen, myytyä, otettua liikennekäyttöön tai poistettua liikennekäytöstä. Huom. Älä sekoita rekisteröintipalveluita rekisteröintikatsastukseen.
Kannattaa ensin tarkastaa, että asian voi hoitaa Traficomin palvelussa. Osalla HelppoKatsastuksen asemia on rekisteröintipalvelut. Jos tarvitset HelppoKatsastuksen rekisteröintipalveluita, lue lisää tästä.
Minulla on autokorjaamo / autokauppa, haluan avata laskutuksen
Voimme avata laskutuksen autokorjaamoille ja -kaupoille. Ole yhteydessä lähimmän HelppoKatsastuksen henkilökuntaan.
Olen varannut ajan katsastukseen, minun pitäisi muuttaa tai peruuttaa ajanvaraus
Katsastusasemalla maksettavan ajanvarauksen muutoksen tai peruutuksen voi tehdä milloin tahansa ennen varausajankohtaa. Jos et pääsee varattuun aikaan palveluun, muistathan perua ajan.
Saavuthan katsastusasemalle vähintään 15 min ennen varattua aikaa. Myöhästynyttä asiakasta ei välttämättä voida palvella. Käyttämättömästä ajanvarauksesta veloitetaan varauksen hinta.
Alle 24 h ennen varauksen ajankohtaa ja saapumatta jätetyistä verkossa maksetuista varauksista ei palauteta rahoja. Maksetun katsastusajanvarauksen voi siirtää samalla katsastusasemalla saman hintaiseen. Jos uusi aika on toisella katsastusasemalla tai on halvempi tai kalliimpi kuin maksettu varaus, maksu palautetaan. Verkkomaksun palautus kestää arviolta kaksi pankkipäivää.
Ajanvarausten muutokset ja peruutukset voi tehdä puhelinpalvelun kautta 029 19 2020 (24/7).
Kuinka kauan katsastus kestää?
Auton katsastus kestää tyypillisesti 15–20 minuuttia riippuen auton iästä ja kunnosta.
Mitä katsastus maksaa?
HelppoKatsastus on edullinen katsastus. Tarjoukset ja hinnat ovat katsastusasemakohtaisia. Asemakohtaiset hinnat löytyvät katsastusasemien sivuilta. Ajanvaraus on edullisempi vaihtoehto kuin drive-in. Voit varata ajan katsastukseen netissä tai puhelimitse. Mahdolliset alennukset ja tarjoukset huomioidaan katsastukseen ilmoittautuessa. Lue lisää katsastushinnoista.
Määräaikaiskatsastus ja päästömittaus voivat olla erikseen hinnoiteltu tai olla pakettihinnoiteltu katsastuspaketiksi. Katsastuspaketti sisältää määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen yhtenä palveluna. Huom! Sähköautot katsastetaan katsastuspaketin hinnalla.
Mikä on katsastuspaketti?
Katsastuspaketti sisältää määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen yhtenä palveluna. Katsastuspaketti sisältää siis kaiken mitä tarvitaan auton onnistuneeseen katsastukseen. Päästömittaus on osa katsastusta ja kuuluu tehdä katsastuksen yhteydessä, ellei päästömittausta ole suoritettu muualla esim. korjaamolla. Huom! Sähköautot katsastetaan katsastuspaketin hinnalla.
Tarvitsenko mukaani rekisteriotteen, auton huoltokirjan tai katsastustodistuksen?
Katsastukseen ei tarvitse ottaa mukaan auton huoltokirjaa tai rekisteriotetta. Auton voi myös tuoda kuka tahansa katsastukseen. Katsastuksen autoon tuovan asiakkaan ei siis tarvitse olla auton omistaja tai haltija. Hyväksytyksen katsastuksen jälkeen saat mukaan uuden rekisteröinti- ja katsastustodistuksen.
Jos olet tulossa jälkitarkastukseen, et tarvitse mukaasi hylätyn katsastuksen katsastustodistusta. Tiedot edellisestä hylätystä katsastuksesta löytyvät tietojärjestelmistä.
Tuulilasissa on halkeama, hylätäänkö auto katsastuksessa?
Tuulilasin viat arvostellaan katsastuksessa pääasiassa korjauskehotuksina. Korjauskehotuksia saa olla katsastuksessa enintään kolmessa kohteessa. Hylkäykseen tai ajokieltoon johtavat tuulilasiviat edellyttävät, että tuulilasi on merkittävästi vaurioitunut, esimerkiksi törmäyksen seurauksena. Katsastaja arvioi katsastuksessa tuulilasin kunnon.
Normaalit kiven iskemät, halkeamat tms. ovat pääsääntöisesti korjauskehotuksia. Tuulilasi on tärkeä turvallisuustekijä tieliikenteessä. Kulunut ja naarmuinen tuulilasi heikentää näkyvyyttä erityisesti pimeässä ja kirkkaalla auringonpaisteella ajettaessa. Tuulilasi on myös tärkeä osa korin turvallisuutta ja kantava rakenne.
Kuinka nelivetoisten autojen jarrut testataan katsastuksessa?
Nelivetoisten autojen jarrut tarkistetaan dynamometrillä tai koeajolla jarruttaen, riippuen ajoneuvosta ja katsastusasemalla käytöstä olevasta dynamometristä. Osa nelivetoisista autoista voidaan testata dynamometrillä samalla tavalla kuin etu- ja takavetoiset autot. Nelivetoisissa autoissa on merkki ja mallikohtaisia eroja kuinka auton jarrut testataan. Osalla katsastusasemista on käytössä dynamometrit, joilla voidaan testata lähes kaikki nelivetoiset autot.
Talvirenkaat, millaiset renkaiden pitää olla katsastuksessa?
Nämä rengasohjeet ovat vain henkilö- ja pakettiautoille. Huom. Tieliikennelaki muuttui 1.6.2020, mikä muutti esim. talvirenkaiden käyttöaikoja. Katsastukseen kelpaa kesä- ja talvirenkaat vuoden ajasta riippumatta. Tieliikenteessä tulee olla talvirenkaat 1.11.–31.3. välisenä aikana jos olosuhteet sitä edellyttävät. Talvirenkaiksi luetaan nasta- ja kitkarenkaat.
Talvirenkaiden minimi urasyvyys tieliikenteessä on 3,0 mm. Jos talvirenkaan urasyvyys on katsastuksessa alle 3,0 mm seuraa katsastuksessa hylkäys. Renkaiden kulutuspinta mitataan renkaan pääurista.
Nastarenkaiden nastojen määrässä ei saa olla yli 25 % eroa autossa olevien renkaiden kesken. Poikkeuksena kuitekin sellainen tilanne, jossa nastamääräero johtuu siitä, että renkaiden nastamäärä on poikennut jo uutenakin toisistaan. Silloin riittää, että kaikissa renkaissa on yli 75 % alkuperäisistä nastoista tallella. Nastarenkaat arvostellaan aina talvirenkaina, vaikka nastat olisi poistettu.
Jos auto on hylätty määräaikaiskatsastuksessa huonojen kesärenkaiden takia, jälkitarkastukseen voi tulla talvirenkailla (tai toisinpäin). Sekarengastus on kielletty, ja kaikkien renkaiden on oltava ominaisuuksiltaan samanlaisia. Nastarenkailla saa ajaa kesäisin katsastukseen, jos ajomatka on yhteen suuntaan on alle 20 km.
Kesärenkaat, millaiset renkaiden pitää olla katsastuksessa?
Nämä rengasohjeet ovat vain henkilö- ja pakettiautoille. Huom. Tieliikennelaki muuttui 1.6.2020, mikä muutti esim. talvirenkaiden käyttöaikoja.
Kesärenkaiden alle 1,6 mm kulutuspinta arvostellaan ajokieltona. Arvostelu on tiukentunut 2018, aiemmin katsastuspäätös oli vastaavassa tilanteessa hylkäys. Renkaiden kulutuspinta mitataan renkaan pääurista.
Nastarenkaat arvostellaan aina talvirenkaina, vaikka nastat olisi poistettu. Sekarengastus on kielletty, ja kaikkien renkaiden on oltava ominaisuuksiltaan samanlaisia.
Katsastukseen kelpaa kesä- ja talvirenkaat vuoden ajasta riippumatta. Jos auto on hylätty määräaikaiskatsastuksessa huonojen talvirenkaiden takia, jälkitarkastukseen voi tulla kesärenkailla (tai toisinpäin).
Huolto- tai vikavalo syttyi mittaristossa, voiko auton katsastaa?
Huoltovalo ei vaikuta katsastukseen. Auton huoltovalo saa palaa katsastuksessa.
Jos luistoneston, ajonvakautuksen, turvatyynyn, ABS, AFS-valojen merkkivalo tai jarrunesteen varoitusvalo palaa katsastuksessa, katsastuspäätös on hylätty. OBD-moottorivikavalo saa palaa, jos auto on bensakäyttöinen ja käyttöönotettu ennen 1.1.2001 tai dieselkäyttöinen ja käyttöönotettu ennen 1.1.2007. Jos ajoneuvo on käyttöönotettu em. päivämäärien jälkeen, ajoneuvon OBD-moottorivikavalo ei saa palaa katsastuksessa.
OBD-järjestelmän vikakoodit luetaan 2001 ja uudemmista bensiinikäyttöisistä ajoneuvoista ja 1.9.2016 jälkeen käyttöönotetuista dieselkäyttöisistä ajonevoista. OBD-järjestelmästä luetaan vain päästöihin vaikuttavat vikakoodit.
Miten helpoiten varmistan, että auto menee läpi katsastuksesta?
Oman ajoneuvon katsastuksen läpi menoon voi vaikuttaa tarkastamalla ajoneuvon kunto ennen katsastukseen lähtemistä. Auton voi käyttää huollossa tai tarkastaa auton kunto omatoimisesti. Lue lisää mitä kannattaa tehdä ennen katsastusta.
Montako korjauskehotusta saa olla?
Määräaikaiskatsastus voidaan hyväksyä, jos korjauskehotuksia on enintään kolmessa vikakohteessa. Jos korjauskehotuksia on useammassa kohteessa, auto hylätään katsastuksessa. Tällaisia vikoja ovat esimerkiksi yksittäiset polttimoviat. Jos auto on hyväksytty muuten katsastuksessa, korjauskehotuksia ei tarvitse tulla näyttämään korjattuina katsastusasemalle.
Korjauskehotus / Hylätty / Ajokielto. Kuinka auton viat arvostellaan ja mihin ne perustuvat?
Ajoneuvojen katsastuksessa viat jaetaan kolmiportaisella asteikolla. Lievimmät viat arvostellaan korjauskehotuksena, joita saa olla enintään kolmessa vikakohteessa. Neljännestä korjauskehotuksesta auto hylätään katsastuksessa. Korjauskehotuksia ovat pienet viat, jotka eivät aiheuta välitöntä vaaraa tieliikenteessä. Tällaisia vikoja ovat esimerkiksi yksittäiset polttimoviat.
Ajoneuvo hylätään katsastuksessa tyypillisesti alustan vikojen tai jarrujen puutteiden takia. Katsastuksessa hylätty ajoneuvo tulee näyttää jälkitarkastuksessa kuukauden kuluessa.
Ajokieltona arvostellaan viat, jotka aiheuttavat välitöntä vaaraa tieliikenteessä. Ajokieltoviat ovat harvinaisia. Tällaisia vikoja on tyypillisesti jarruputken katkeaminen dynamometrillä tai kesärenkaiden kulutuspinta on alle 1,6 mm.
Katsastuksen arvostelu perustuu Traficomin antamaan määräykseen katsastusten arvosteluperusteista. Kaikilla katsastusasemilla käytetään samoja arvosteluperusteita.
Mitä jälkitarkastuksessa tarkastetaan?
Jälkitarkastuksessa tarkastetaan ne kohteet, joissa määräaikaiskatsastuksessa havaittiin vikoja. Jälkitarkastuksen hinta sisältää mahdollisen uuden päästömittauksen.
Kuinka kauan minulla on aikaa tehdä jälkitarkastus?
Jos ajoneuvo hylätään katsastuksessa, jälkitarkastusaika on yksi kuukausi. Jälkitarkastuksen voi tehdä haluamallaan katsastusasemalla. Jos kuukauden aikaraja ylittyy, ajoneuvolle on tehtävä uusi katsastus. Edellisen katsastuksen päästömittaus on edelleen voimassa, mikäli päästömittauksesta ei ole kulunut yli 3kk.
Auto on liikennekäytöstä poistettu, voiko auton katsastaa?
Auton voi katsastaa myös liikennekäytöstä poistettuna, kunhan ajoneuvossa on kilvet paikallaan ja liikennevakuutus voimassa. Ajoneuvolle pitää varata aika. Jos ajoneuvossa ei ole kilpiä, autolle pitää hakea siirtolupa ja varata aika.
Voiko auton määräaikaiskatsastaa Suomessa jos autossa on Ruotsin / Viron kilvet?
Autossa pitää olla suomalaiset rekisterikilvet, jotta autolle voi tehdä määräaikaiskatsastuksen. Auton saamiseksi Suomen rekisteriin, autolle pitää tehdä rekisteröintikatsastus. Lue lisää rekisteröintikatsastuksesta HelppoKatsastuksessa.
Olen tuonut auton maahan, kuinka toimia?
Autolle tulee suorittaa rekisteröintikatsastus, jossa tarkastetaan ajoneuvon tekniset tiedot, tunnistetiedot, säädöstenmukaisuus ja lisäksi ajoneuvo lisätään ajoneuvotietojärjestelmään. Lue lisää rekisteröintikatsastuksesta HelppoKatsastuksessa.
Miten verojen tai vakuutuksen maksamattomuus vaikuttaa katsastukseen?
Auton voi esittää katsastukseen, vaikka ajoneuvolla olisi maksamattomia veroja tai vakuutuksia. Verojen ja vakuutusten maksamattomuus kuitenkin aiheuttaa katsastuksen keskeyttämisen. Keskeytetty katsastus tulee saattaa loppuun. Menettely on samankaltainen kuin hylätyn katsastuksen jälkitarkastus.
Jos ajoneuvoverot ovat päässeet erääntymään, kannattaa tulostaa maksetuista veroista kuitti mukaan. Tieto maksattomuudesta voi näkyä viranomaisjärjestelmissä maksamisen jälkeen vielä pankin viiveiden takia. Katsastaja näkee järjestelmästä puuttuvien verojen määrän ja voi kuitin perusteella tarkastaa, että ajoneuvovero on maksettu oikein. Maksamattomien ajoneuvoverojen määrän voi tarkistaa myös Traficomin palveluiden kautta.
Jos auton vakuutus on jäänyt maksamatta ja tästä on päätynyt tieto viranomaisjärjestelmään, maksetusta vakuutuksesta pitää esittää katsastuksessa vakuutusyhtiön todistus. Katsastaja ei pelkän kuitin perusteella pysty tarkastamaan onko puuttuva vakuutusmaksu maksettu kokonaisuudessaan. Ole yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön, jos vakuutusten maksut ovat päässeet erääntymään ennen katsastusta.
Autoni hylättiin katsastuksessa, kuinka toimia?
Auton hylkäykseen johtaneet viat pitää korjata. Auto pitää esittää jälkitarkastukseen kuukauden kuluessa. Jälkitarkastukseen voi varata ajan tai tulla drive-iniin.
Katso myös ajoaika hylätyn katsastuksen jälkeen.
Autoni sai ajokiellon katsastuksessa, kuinka toimia?
Jos auto on määrätty ajokieltoon katsastuksessa, siinä on vakava vaaraa aiheuttava vika, tai se on ympäristölle erittäin haitallinen. Katsastaja määrittelee kuinka auton saa siirtää pois katsastustoimipaikalta. Joissain tapauksissa hinaaminen voi olla ainut vaihtoehto. Ajokieltoon määrätyn auton tuulilasiin liimataan ajokieltotarra.
Ajokiellon poistamiseksi ajoneuvo tulee esittää jälkitarkastukseen. Jos ajokiellon perusteena on ympäristöhaitta ja autossa on myös muita hylkäyksen aiheuttavia vikoja, jälkitarkastuksessa voidaan muuttaa katsastuspäätös hylätyksi, kunhan ajokiellon aiheuttama vika on korjattu. Jos ajokiellon perusteena on tekninen vika, jälkitarkastus on hyväksyttävä ajokiellon poistamiseksi Korjauskehotuksia saa olla jälkitarkastuksessa normaalisti, eli enintään kolmessa kohteessa.
En ole tyytyväinen saamaani katsastuspäätökseen, kuinka toimia?
Ajoneuvon katsastus perustuu ajoneuvolakiin ja valtioneuvoston asetukseen, sekä Traficomin määräykseen katsastuksen arvosteluperusteista. Voit jättää HelppoKatsastukselle palautteen katsastuksesta. Jos olemme tehneet virheen katsastuksessa kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian. Katsastuspäätökseen voi hakea myös hakea oikaisua Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti 30 päivän kuluessa tiedoksisaannista. Lisätietoja Traficomilta.
Tein muutoksia autooni, milloin autolle pitää tehdä muutoskatsastus?
Ajoneuvo on muutoskatsastettava, jos autoon tehdään merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavan sen turvallisuuteen tai ympäristövaikutuksiin. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi alustan muutokset, vanteiden koon muuttaminen tai käyttövoiman muutos. Lue lisää muutoskatsastuksista HelppoKatsastuksessa.
Ajoaika hylätyn katsastuksen jälkeen
Autolla on kaksi kuukautta ajoaikaa hylätyn katsastuksen jälkeen, jos katsastus on suoritettu viimeistään katsastusajan viimeisenä päivänä.
Auto on käyttökiellossa jos katsastus on myöhässä. Jos auto katsastetaan viimeisen päivän jälkeen ja auto hylätään, auto on edelleen käyttökiellossa, eikä auto saa kahden kuukauden ajoaikaa.
Huom. Älä sekoita ajoaikaa ja jälkitarkastusaikaa keskenään.
Kuinka toimia, jos katsastus on myöhässä?
Jos autoa ei katsasteta ajallaan, auto menee käyttökieltoon. Autolla saa ajaa katsastukseen, kun sille on varattu aika.
Olen hukannut katsastustodistuksen, miten saan uuden?
Jos ajoneuvo on katsastettu HelppoKatsastuksessa, voit olla yhteydessä HelppoKatsastukseen sähköpostilla osoitteeseen info@helppokatsastus.fi. Lähetämme uuden katsastustodistuksen sähköpostilla. Kadonneen rekisteriotteen voi tilata Traficomin asiointi palvelusta.
Kotimaassa liikennöidessä autossa tarvitsee olla mukana vain tuorein katsastustodistus.
Saat uuden katsastustodistuksen ja rekisteröintiotteen hyväksytyn määräaikaiskatsastuksen jälkeen.