Katsastusaika

Tiedätkö milloin on auton katsastusaika?

Varaa aika Jos auton katsastusaika mietityttää, on asia helppo selvittää. Voit tarkistaa katsastusajankohdan rekisteröintitodistuksesta tai päätellä sen auton rekisteritunnuksesta. Voit myös kääntyä HelppoKatsastuksen ammattitaitoisen henkilökunnan puoleen. Palvelemme sinua asiantuntevasti kaikissa katsastukseen liittyvissä asioissa. Autamme sinua myös selvittämään, milloin on auton katsastusaika.

Milloin auto pitää katsastaa?

Monet auton omistajat miettivät, milloin auto pitää katsastaa. Henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastus on tehtävä pääsääntöisesti vuosittain.

Auton katsastusaika määräytyy käyttöönottokuukauden mukaan. Katsastusajankohta on neljän kuukauden aikana ennen auton käyttöönoton vuosipäivää. Jos auton käyttöönottopäivä on sunnuntai, seuraava arkipäivä on viimeinen mahdollinen katsastuspäivä. Auton käyttöönottopäivän löydät rekisteröintitodistuksen eli ns. rekisteriotteen 1-osan B-kohdasta. Jos esimerkiksi auton ensimmäinen käyttöönottopäivä on 3.6.2008, sen katsastusaika on 3.2.–3.6.2013.

Katsastusajankohta rekisterikilven mukaan

Puuttuvatko rekisteriotteesta auton käyttöönottopäivän tiedot? Se ei valitettavasti tarkoita sitä, että saisit vapautuksen auton katsastuksesta. Tällöin ajankohta, milloin auton katsastus on, määräytyy rekisterikilven mukaan. Alla olevasta taulukosta voit tarkistaa sen, milloin auto pitää katsastaa.

Auton rekisteritunnuksen viimeinen numero ja henkilö- ja pakettiautojen katsastusaika

0 loka-marraskuussa
1 marras-helmikuussa
2 joulu-maaliskuussa
3 tammi-huhtikuussa
4 maalis-kesäkuussa
5 touko-elokuussa
6 kesä-syyskuussa
7 heinä-lokakuussa
8 elo-marraskuussa
9 syys-joulukuussa

Auton rekisteritunnuksen viimeinen numero ja kuorma-autojen, niiden perävaunujen ja linja-autojen katsastusaika

1 elo-tammikuu
2 syys-helmikuu
3 loka-marraskuu
4 marras-huhtikuu
5 tammi-kesäkuu
6 maalis-elokuu
7 huhti-syyskuu
8 touko-lokakuu
9 kesä-marraskuu
0 heinä-joulukuu

Uuden auton katsastus

Uusien autojen katsastuksen ajankohta on erilainen kuin muilla autoilla. Uuden auton katsastusaika määräytyy käyttöönottokuukauden mukaan. Uusien henkilöautojen katsastusajankohta on ensimmäisen kerran kolmen vuoden kuluttua käyttöönotosta ja toisen kerran viidentenä vuonna.  Kuudennesta vuodesta eteenpäin uuden auton katsastus on tehtävä vuosittain auton käyttöiän loppuun asti.

Uuden pakettiauton katsastus on tehtävä ensimmäisen kerran viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Tämän jälkeen pakettiauto on katsastettava vuosittain, eli katsastuksesta vapaata vuotta ei ole.

Raskaan kaluston katsastus

Raskaan kaluston katsastusaika on hieman pidempi kuin henkilöautoilla. Raskaan liikenteen ajoneuvot, kuten kuorma-autot ja niiden perävaunut sekä linja-autot, on katsastettava kuuden kuukauden aikana, joka päättyy käyttöönottopäivän vuosipäivänä. Jos raskas ajoneuvo jätetään katsastamatta, sen ajoaika päättyy heti käyttöönottopäivän jälkeen.

Museoauton katsastus

Kun ajoneuvon valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja se on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entistetty asianmukaisesti, voidaan puhua museoautosta. Edellä mainittujen kriteerien lisäksi tarvitaan erillinen todistus auton museokelpoisuudesta jonkin museoautojärjestön valtuuttamalta tarkastajalta. Todistuksen perusteella katsastaja voi rekisteröidä ajoneuvon museoautoksi muutoskatsastuksen yhteydessä.

Kun museoauto on otettu käyttöön vuonna 1960 tai jälkeen, on se katsastettava kahden vuoden välein kesäkuun loppuun mennessä. Jos auto on otettu käyttöön ennen vuotta 1960, se on katsastettava neljän vuoden välein kesäkuun loppuun mennessä.

Perävaunun katsastus

Perävaunun katsastuksen tarve vaihtelee niiden painon mukaan. Alle 750 kg painavia kevyitä perävaunuja eli O1-luokan perävaunuja ei tarvitse määräaikaiskatsastaa ollenkaan.

751–3 500 kg painavat perävaunut eli O2-luokan perävaunut on katsastettava ensimmäisen kerran kalenterivuoden loppuun mennessä sinä vuonna, jolloin käyttöönottopäivästä on kulunut kaksi vuotta. Tähän ryhmään kuuluvat myös matkailu- ja veneenkuljetusvaunut.

Jos ensimmäinen käyttöönottopäivämäärä rekisteröintitodistuksessa on 15.5.2014, on perävaunun katsastusaika 1.1.–31.12.2016. Tämän jälkeen perävaunun katsastus on tehtävä kahden vuoden välein kalenterivuoden loppuun mennessä.

Haluatko varata ajan auton katsastusta varten? Katso täältä kaikki toimipisteemme.