Katsastusaika

Tiedätkö milloin on auton katsastusaika?

Voit tarkistaa katsastusajankohdan edellisestä katsastuksesta saadulta katsastustodistukselta, rekisteröintitodistukselta tai tarkistaa asian Traficomin julkisesta ja maksuttomasta ajoneuvon rekisteritiedot palvelusta. Voit myös kääntyä HelppoKatsastuksen ammattitaitoisen henkilökunnan puoleen. Palvelemme sinua asiantuntevasti kaikissa katsastukseen liittyvissä asioissa. Autamme sinua myös selvittämään, milloin on auton katsastusaika.

Milloin auto pitää katsastaa?

Monet auton omistajat miettivät, milloin auto tulee katsastaa.  Uuden lain mukaan suomessa yksityiskäytössä olevat henkilö- ja pakettiautot määräaikaiskatsastetaan ensimmäisen kerran viimeistään neljän vuoden ikäisenä ja sen jälkeen enintään kahdenvuoden välein, kunnes auton käyttöönotosta on kulunut kymmenen vuotta. Yli kymmenen vuotias auto on katsastettava vuosittain. On kuitenkin huomattava, että uuden vuonna 2018 voimaan tulleen lainsäädännön mukaisia enimmäisaikavälejä noudatetaan vasta sen jälkeen kun auto on käynyt lakimuutoksen jälkeen ensimmäisen kerran katsastuksessa.

Uuden lain mukaiset katsastusvälit ovat enimmäisaikavälejä. Auton voi katsastaa halutessaan useamminkin, jolloin katsastuksen seuraava viimeinen päivä siirtyy auton iän mukaisesti vuoden tai kahden vuoden päähän katsastuspäivästä. Koska seuraavan katsastuksen viimeinen päivä määräytyy edellisen katsastuksen mukaan on esimerkiksi kesä-auton katsastus helppo siirtää jatkossa sopivaan vuodenaikaan käymällä katsastuksesessä normaalia aikaisemmin.  On kuitenkin huomattava, että viimeinen katsastusaika ei siirry edellisestä, jos katsastus osuu ajankohtaan josta on enintään 30 päivää viimeiseen mahdolliseen katsastuspäivään.

Luvanvaraisessa liikenteessä olevien henkilöautojen katsastus

Luvanvaraisessa liikenteessä olevien henkilöautojen katsastus tulee suorittaa vuosittain käyttöönotosta alkaen.

Raskaiden ajoneuvon katsastus

Raskaiden ajoneuvojen katsastus tulee suorittaa vuosittain käyttöönotosta alkaen.

Museoautojen katsastus

Kun ajoneuvon valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja se on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entistetty asianmukaisesti, voidaan puhua museoautosta. Edellä mainittujen kriteerien lisäksi tarvitaan erillinen todistus auton museokelpoisuudesta jonkin museoautojärjestön valtuuttamalta tarkastajalta. Todistuksen perusteella ajoneuvo voidaan hyväksyä museoajoneuvoksi muutoskatsastuksessa.

Kun museoauto on otettu käyttöön vuonna 1960 tai jälkeen, on se katsastettava kahden vuoden välein kesäkuun loppuun mennessä. Jos auto on otettu käyttöön ennen vuotta 1960, se on katsastettava neljän vuoden välein kesäkuun loppuun mennessä.

Kevään 2018 lakimuutos ei vaikuta museoajoneuvojen katsastusaikoihin

Kevyiden perävaunujen katsastus

Perävaunun katsastuksen tarve vaihtelee niiden painon mukaan. Alle 750 kg painavia kevyitä perävaunuja eli O1-luokan perävaunuja ei tarvitse määräaikaiskatsastaa ollenkaan.

751–3 500 kg painavat perävaunut eli O2-luokan perävaunut on katsastettava ensimmäisen kerran kalenterivuoden loppuun mennessä sinä vuonna, jolloin käyttöönottopäivästä on kulunut kaksi vuotta. Tähän ryhmään kuuluvat myös matkailu- ja veneenkuljetusvaunut.

Esimerkki perävaunun katsastusajasta: Jos ensimmäinen käyttöönottopäivämäärä rekisteröintitodistuksessa on 15.5.2017, on perävaunun katsastusaika 1.1.–31.12.2019. Tämän jälkeen perävaunun katsastus on tehtävä kahden vuoden välein kalenterivuoden loppuun mennessä.

Kevään 2018 lakimuutos ei vaikuta kevyiden perävaunujen katsastusaikoihin

Haluatko varata ajan auton katsastusta varten? Katso täältä kaikki toimipisteemme.