Katsastusaika

Tiedätkö milloin on
auton katsastusaika?

Tarkista ajoneuvosi viimeinen mahdollinen katsastusajankohta tästä helposti.

  • * Tilaamalla katsastusajankohtatiedon annat Helppokatsastukselle luvan sähköiseen asakasuhdeviestintään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Huom! Muistutuslistalle liittyminen ei maksa sinulle mitään, eikä velvoita sinua mihinkään. Pääset halutessasi pois listalta milloin tahansa (noudattamalla muistutusviestin mukana tulevaa ohjetta).Voit myös tarkistaa katsastusajankohdan edellisestä katsastuksesta saadulta katsastustodistukselta, rekisteröintitodistukselta tai tarkistaa asian Traficomin julkisesta ja maksuttomasta ajoneuvon rekisteritiedot palvelusta. Voit myös kääntyä HelppoKatsastuksen ammattitaitoisen henkilökunnan puoleen. Palvelemme sinua asiantuntevasti kaikissa katsastukseen liittyvissä asioissa. Autamme sinua myös selvittämään, milloin on auton katsastusaika.

Tiedätkö milloin on auton katsastusaika?

Voit tarkistaa katsastusajankohdan edellisestä katsastuksesta saadulta katsastustodistukselta, rekisteröintitodistukselta tai tarkistaa asian HelppoKatsastuksen maksuttomasta palvelusta. Voit myös kääntyä HelppoKatsastuksen ammattitaitoisen henkilökunnan puoleen. Palvelemme sinua asiantuntevasti kaikissa katsastukseen liittyvissä asioissa. Autamme sinua myös selvittämään, milloin on auton katsastusaika.

Milloin auto pitää katsastaa?

Monet auton omistajat miettivät, milloin auto tulee katsastaa.  Suomessa yksityiskäytössä olevat henkilö- ja pakettiautot määräaikaiskatsastetaan ensimmäisen kerran viimeistään neljän vuoden ikäisenä ja sen jälkeen enintään kahdenvuoden välein, kunnes auton käyttöönotosta on kulunut kymmenen vuotta. Yli kymmenenvuotias auto on katsastettava vuosittain.

Katsastusvälit ovat enimmäisaikavälejä. Auton voi katsastaa halutessaan useamminkin, jolloin katsastuksen seuraava viimeinen päivä siirtyy auton iän mukaisesti vuoden tai kahden vuoden päähän katsastuspäivästä. Koska seuraavan katsastuksen viimeinen päivä määräytyy edellisen katsastuksen mukaan, on esimerkiksi kesä-auton katsastus helppo siirtää jatkossa sopivaan vuodenaikaan käymällä katsastuksesessa normaalia aikaisemmin.  On kuitenkin huomattava, että viimeinen katsastusaika ei siirry edellisestä, jos katsastus osuu ajankohtaan, josta on enintään 30 päivää viimeiseen mahdolliseen katsastuspäivään.

Luvanvaraisessa liikenteessä olevien henkilöautojen katsastus

Luvanvaraisessa liikenteessä olevien henkilöautojen katsastus tulee suorittaa vuosittain käyttöönotosta alkaen.

Raskaiden ajoneuvon katsastus

Raskaiden ajoneuvojen katsastus tulee suorittaa vuosittain käyttöönotosta alkaen.

Museoautojen katsastus

Kun ajoneuvon valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja se on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entistetty asianmukaisesti, voidaan puhua museoautosta. Edellä mainittujen kriteerien lisäksi tarvitaan erillinen todistus auton museokelpoisuudesta museoautojärjestön valtuuttamalta tarkastajalta. Todistuksen perusteella ajoneuvo voidaan hyväksyä museoajoneuvoksi muutoskatsastuksessa.

Museoajoneuvojen katsastusaika muuttui rullaavaksi 14.5.2020. Edellämainitun ajankohdan jälkeen katsastetut museoautot tulee esittää katsastukseen seuraavan kerran neljän vuoden kuluttua hyväksytystä katsastuksesta. Uusi katsastusaikaväli tulee voimaan museoajoneuvolle kun se on katsastettu ensimmäisen kerran 14.5.2020 jälkeen.

Kevyiden perävaunujen katsastus

Perävaunun katsastuksen tarve vaihtelee niiden painon mukaan. Alle 750 kg painavia kevyitä perävaunuja eli O1-luokan perävaunuja ei tarvitse määräaikaiskatsastaa ollenkaan.

751–3 500 kg painavat perävaunut eli O2-luokan perävaunut on katsastettava ensimmäisen kerran kalenterivuoden loppuun mennessä sinä vuonna, jolloin käyttöönottopäivästä on kulunut kaksi vuotta. Tähän ryhmään kuuluvat myös matkailu- ja veneenkuljetusvaunut.

Esimerkki perävaunun katsastusajasta: Jos ensimmäinen käyttöönottopäivämäärä rekisteröintitodistuksessa on 15.5.2017, on perävaunun katsastusaika 1.1.–31.12.2019. Tämän jälkeen perävaunun katsastus on tehtävä kahden vuoden välein kalenterivuoden loppuun mennessä.

Kevään 2018 lakimuutos ei vaikuta kevyiden perävaunujen katsastusaikoihin

Haluatko varata ajan auton katsastusta varten? Katso täältä kaikki toimipisteemme.