Katsastus muuttuu toukokuussa 2018

Uusi asetus astuu voimaan 20. toukokuuta 2018 lähtien, jonka jälkeen vielä seuraava auton katsastuskerta suoritetaan tällä hetkellä käytössä olevien ohjeistusten mukaisesti, joten tältä osin katsastus muuttuu vaiheittain.

Mikä katsastuksessa muuttuu pähkinänkuoressa

 • uusi auto katsastetaan ensimmäistä kertaa nelivuotiaana
 • ensimmäiseen katsastuksen jälkeen auto katsastetaan joka toinen vuosi siihen asti, että auton ikää kertyy kymmenen vuotta
  kymmenvuotiaat ja sitä vanhemmat autot katsastetaan edelleen vuosittain
 • edellisen katsastusaika määrittää tulevan katsastuspäivän, ei siis enää auton ensirekisteröinnin tai rekisterikilven viimeisen numeron mukaan kuten nykyisin.
 • Katsastuksen muutokset tarkemmin

  Näihin päiviin asti auto on pitänyt katsastaa ensimmäisen kerran kolmen vuoden ikäisenä. Sen jälkeen kahden vuoden kuluttua uudelleen ja sen jälkeen joka vuosi eli käytössä on ollut niin sanottu 3-2-1-1-malli.

  Uuden katsastuslain mukaan tulon myötä uusi auto katsastetaan ensimmäisen kerran vasta neljä vuoden ikäisenä ja seuraavat kolme katsastusta tulevat kahden vuoden välein. Sitten kun auto ikääntyy yli 10 vuoden ikäiseksi, aletaan sitä taas katsastaa joka vuosi eli käyttöön tulee nyt niin sanottu 4-2-2-2-1-malli.

  Tämä uusi katsastussääntö tulee käyttöön vaiheittain 20.5.2018 alkaen. Se tarkoittaa sitä, että 20.5.2018 jälkeen käyttöön otettavat uudet autot katsastetaan vasta neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta.

  Muistathan kuitenkin, että jo nyt käytössä olevat alle 3-vuotiaat autot pitää kuitenkin katsastaa entiseen tapaan 3 vuoden kuluttua alkuperäisestä käyttöönottopäivästä, mutta siitä eteenpäin ne siirtyvät uuteen järjestelmään eli seuraavat katsastukset ovat kahden vuoden välein aina 10 vuoteen saakka.

  Muut jo käytössä olevat autot siirtyvät uuteen katsastusjärjestelmään seuraavan 20.5.2018 tai jälkeen tehdyn normaalikatsastuksensa jälkeen.

  Menikö vaikeaksi? Meiltä saat entiseen tapaan neuvoja katsastukseen liittyvissä asioissa

  Entä milloin katsastukseen?

  Jatkossa autojen seuraava katsastuspäivät määräytyvät edellisestä suoritetusta katsastuksesta, eikä enää autojen käyttöönottopäivän mukaan. Jos esimerkiksi haluaa siirtää autonsa katsastusajankohdan kesälle, niin auton voi käydä katsastamassa kesällä, jolloin katsastusaika ajoittuu jatkossa myös samaan vuodenaikaan. Tätä katsastusajan rullautuvuutta kannattaa hyödyntää esimerkiksi käytettyä autoa ostettaessa, voit katsastaa auton siis niin osto- kuin myyntihetkelläkin.

  Katsastus muuttuu autoille, entä moottoripyöräilijät?

  EU haluaa ulottaa pakollisen katsastuksen moottoripyöriin asti myös, mutta tähän direktiiviin jätetty viiden vuoden siirtymäaika, joka on parhaillaan käynnissä. Suomalaisten motoristien onneksi liikenneministeriön lainvalmistelijat ovat olleet katsastuksen osalta samoilla linjoilla motoristien kanssa : moottoripyörien pakollinen katsastus ei heidän käsityksenä mukaan lisää liikenneturvallisuutta, eikä moottoripyörille ole tulossa pakollista katsastusvelvollisuutta, vaan Euroopan unionin katsastusdirektiivin velvoitteiden täyttämiseksi tarkastellaan ja mietitään katsastusvelvollisuutta mahdollisesti kevyempiä vaihtoehtoisia tapoja edistää liikenneturvallisuutta.

  Miksi katsastus muuttuu?

  Katsastusasetuksen uudistuksen tavoitteena on yksinkertaisesti helpottaa kansalaisten arkea. Muutoksilla ei uskota olevan merkittävää vaikutusta liikenneturvallisuuteen, koska katsastusvälien harvennus koskee pääasiassa uusia ajoneuvoja, joissa tekniset viat ovat harvinaisia, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner totesi (kesk.) tiedotteessa.

  Entistä parempaa palvelu uuden lain myötä.

  Meidänkin perustehtävämme täällä Helppokatsastuksessa on parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää autokannan aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Helppokatsastus palvelee teitä edelleen sujuvasti ja vaivattomasti uuden lain myötä.