Näin automatka lasten kanssa onnistuu

Kesä on parhaimmillaan ja moni lapsiperhe suuntaa lomalle autoillen. Perheen pienimmille aika autossa voi käydä helposti pitkäksi, joten hyvä suunnittelu etukäteen auttaa turvallisessa matkanteossa. Kokosimme muutamia vinkkejä, jotka helpottavat autoilua lasten kanssa.

Suunnittele matka

Tee lista matkalle mukaan otettavista tavaroista ja aloita pakkaaminen ajoissa. Reitti kannattaa tarkistaa ja laittaa osoitteet valmiiksi navigaattoriin. Pyri suunnittelemaan pysähdykset etsimällä lapsiystävällisiä taukopaikkoja, joissa perheen pienemmille on mukavaa tekemistä. Jos määränpäähän on yli 500 kilometriä, kannattaa miettiä yöpymistä matkan varrella. Lasten kanssa matkustettaessa on hyvä ajoittaa ajomatkat heidän ehdoillaan. Isompien lasten kanssa kannattaa lähteä liikkeelle heti aamusta ja pienempien lasten kanssa suunnitella matka päiväunien ympärille, jolloin osa matkasta menee nukkuessa.

Muista turvallisuus

Jos lapsesi ovat siinä iässä, että he matkustavat turvaistuimissa huolehdi, että turvaistuimet on kiinnitetty ohjeiden mukaisesti. Muista myös lemmikkien oikeaoppinen kiinnitys. Unohda kiire ja nauti matkanteosta, pidä riittävästi taukoja.

Huomio seuraavat asiat autossa

Lasten silmät ovat herkät, kiinnitä ikkunoihin auringonsuojat suojaamaan takapenkillä matkustavia. Lapsen omat tavarat on turvallista säilyttää etupenkkiin kiinnitettävässä säilytyslokerikossa. Autossa kannattaa pitää mukana peittoa, joka lämmittää mukavasti ilmastoidussa autossa ja voi helpottaa lapsen nukahtamista. Pidä autossa aina mukana talouspaperirulla ja kosteuspyyhkeitä, jotta apu on vahingon sattuessa lähellä. Muista myös muovipussi roskia varten, jotta auto pysyy siistinä ja viihtyisänä. Vaihtovaatteet kannattaa pitää lähettyvillä.

Varaa automatkalle juomaa ja evästä

Suunnittele lapsen kanssa yhdessä mieluisat eväät matkalle. Vaikka lapset pitävät mehusta, on vesi paras janojuoma. Makeat juomat saattavat lisätä huonovointisuutta. Hyvää matkaevästä ovat esimerkiksi rusinat ja muut kuivatut hedelmät, hedelmät, kuten omenalohkot ja viinirypäleet, riisikakut, smoothiet (hedelmäsoseet pussissa) ja pähkinät.

Pakkaa mukaan viihdykettä

Anna lapsen itse pakata matkalle mukaan pieni reppu, jossa hänelle on mieluisaa tekemistä ja leluja. Tabletille voi ladata valmiiksi sopivaa viihdykettä, esimerkiksi pelejä tai elokuvia. Huonovointisuuden välttämiseksi kiinnitä huomiota, että lapsi ei katso liian pitkää yhtäjaksoisesti alaspäin katsoessaan tablettia, älypuhelinta tai kirjaa. Jos takapenkillä on useampi lapsi, kuulokkeet on hyvä antaa ainakin toiselle lapselle. Kirjat, sarjakuvat, sanaristikot sekä väritys- ja tarrakirjat ovat mukavaa viihdykettä. Varaa mukaan lapsille mieluisaa musiikkia ja äänikirjoja, etenkin lapselle, joka kärsii huonovointisuudesta. Koko perhe voi osallistua perinteisiin leikkeihin, kuten laiva on lastattu ja levyraati tai arvuutella vastaantulevan auton väriä. Perheen kesken voidaan pelata erilaisilla peli- tai puuhakorteilla.

Rauhallinen tunnelma

Laita lapset autoon vasta, kun ollaan valmiita lähtöön. Turhaa kiirettä tulee välttää ja muistaa, että turvallisuus on etusijalla. Aikuiset voivat itse vaikuttaa tunnelmaan olemalla iloisia ja kärsivällisiä: nythän on loma!

 

Hyvää ja turvallista matkaa!